2016年3月11日 星期五

麥當勞都玩 VR! 【睇片】DIY Happy Goggles VR 眼罩


GiftU 2016 最佳創意禮品宣傳禮品DIY Google VR cardboard Lens
宜家興虛擬實境(VR),各間大公司都諗盡方法想利用這個熱潮。之前就介紹過可口可樂用紙皮包裝,比用家透過簡單組裝來 D.I.Y.「可樂版」VR 眼罩,估唔到連麥當勞 McDonald's 都準備參了一腳。麥記將在 3 月首兩個星期,係瑞典 14  間餐廳推廣「Happy Goggles VR 眼罩」。大家冇睇錯,的確係用開心樂園餐的包裝紙盒, D.I.Y. 而成的 VR 眼罩。
跟據 Ad week 報導,今次麥記同 Google 合作,設計出與 Google Cardboard 相似的 Happy Goggles VR 眼罩,仲要係一次性的限量企劃,限制 3500 件。相信會成為麥記歷史上比較獨特的收藏品,當然這只是對於麥當奴粉絲來說。Happy Goggles VR 眼罩製作簡單,只要將專門設計的開心樂園餐餐盒,依照指示折疊、組裝,再將智能手機放入 Happy Goggles 入面就完成。
當然,從意義上來看,這是一個十分好的機會來推廣 VR 科技,不過,一諗起要將充滿薯條味的 Happy Goggle 戴到臉上就有點...不知道將來會不會推廣到香港呢?
麥記會唔會係香港做薯條味既VR現時未知,但係GiftU禮品平台就已經有介紹,有得落單,留意GiftU網站,等於留意禮品潮流尖端。